Voortgezet onderwijs
ouders

 

Ik heb een vraag over:

Andere vragen

Heb je een vraag die er niet bij staat? Neem dan contact  met ons op.

 • Ik ben het niet eens met de school. Wat nu?
  Het beeld dat leerkrachten en ouders hebben van een kind, kan flink verschillen. School en thuis zijn verschillende situaties. Daar horen ook andere gevoelens en ander gedrag bij. Niet zo vreemd dus dat leraren en ouders het niet altijd met elkaar eens zijn. Ga in elk geval altijd in gesprek met de school. Vertel hoe je zelf bepaalde situaties ziet en probeer je te verplaatsen in de situatie van de ander. Ga ervan uit dat jullie allebei het beste willen voor je kind.
 • Wat als ik echt vastloop met school?

  Als je er in het gesprek met de school echt niet uitkomt, kan het helpen om een derde partij te laten aansluiten. Dat kan een onafhankelijke deskundige zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand van een samenwerkingsverband. Ervaringsdeskundigen van het Ouder- en jeugdsteunpunt kunnen een luisterend oor bieden of met je delen hoe zij in een vergelijkbare situatie hebben gehandeld.

  Leveren die gesprekken ook niets op, dan kun je een onderwijsconsulent inschakelen. Die kan bemiddelen of je helpen om een klacht in te dienen. Dat doe je in eerste instantie via de klachtenprocedure van de school. In ernstige gevallen kun je naar de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO). De GPO onderzoek de zaak en doet daarna uitspraak. Deze uitspraak gaat als advies naar het schoolbestuur. Het bestuur is niet verplicht om het advies over te nemen.

  Ben je op zoek naar ervaringen van andere ouders, bijvoorbeeld om je voor te bereiden op zo’n gesprek of om gewoon even je hart te luchten? Dan kan het Ouder- en jeugdsteunpunt passend onderwijs Friesland je in contact brengen met een ervaringsdeskundige .

 • Waarom neemt een leerplichtambtenaar contact met me op?
  Heb je een conflict met school, dan kun je te maken krijgen met een leerplichtambtenaar van de gemeente. Leerplichtambtenaren controleren of kinderen naar school gaan, maar kunnen ook helpen met het zoeken naar oplossingen als er problemen zijn met het naar school gaan.
 • Waarom neemt een jeugdarts contact met me op?
  Bij problemen op school kan een jeugdarts meedenken en advies geven. Ook wanneer kinderen overstappen naar het speciaal (basis)onderwijs, denkt een jeugdarts vaak mee. Als ouder kun je zelf een jeugdarts benaderen, maar de school kan dat ook doen. Jeugdartsen hebben beroepsgeheim: ze mogen informatie over jouw kind niet zonder jouw toestemming delen met de school.